ZDRAVA LOGIKA

Bolje pozno kot nikoli. Pri svojih 42 letih sem končno nehala slediti vsem mogočim nasvetom za zdravo življenje, predvsem pri prehrani. Vedno znova nas namreč begajo z novimi trendi, priporočili in napotki. Kar je danes zdravo, bo jutri nevarno.
Na primer preplah, da sadje ni dobro za zdravje, da ga je treba omejiti, saj dviguje krvni sladkor. Na drugi strani pa naj bi bilo nenadoma zdravo povečati vnos zdravih maščob (hladno stisnjenih olj), in sicer tudi na par žlic dnevno! Haloooo, dejansko so mi vzbudil občutek krivde, ko sem si poleti privoščila malo več sadja, recimo melone, lubenice, jagodičevje, ananas…
No, sedaj upoštevam samo še zdravo kmečko pamet, ki mi pravi, da je sadje najbolj naravna hrana. Človek uživa sadje že milijone let, kako bo torej slabo?! Mislim pa, da je zagotovo slabo telo vsak dan posiljevati s 10 žlicami hladno stisnjenega olja! To je daleč od naravnega. Seveda je olje super, vendar brez pretiravanja. Tako kot ni dobro nobeno pretiravanje. Vsega po malo in to je to!
Zato je pri meni zmagala mediteranska dieta z veliko sveže zelenjave in sadja! Enostavna naravna prehrana, ki jo človeško telo pozna že tisočletja!
Sama dan začnem z sokom iz zelenjave (zelje, blitva, koprive, listje od redkvice, rdeče pese…), počakam kako uro, da se sok lepo absorbira, nato nadaljujem s sadjem, temu sledi zgodnje kosilo. Obožujem juhe vseh vrst in solate na sto načinov. Ajdovo kašo, gobe, buče, kostanj. Vse, kar nam nudi mati narava. Kar lahko odtrgaš, nabereš.
Poleg tega tako sem tudi zagovornik enostavnih obrokov, torej da ne zmešamo preveč stvari. Tako pomagamo telesu in ga ne obremenjujemo dodatno.
Res je pomembno, da notranji kompas nastavimo tako, da sledi logiki oziroma našim občutkom in ne vsiljenim trendom.

2 misli na “ZDRAVA LOGIKA

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

To spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje brskanja. Z brskanjem po tej spletni strani se strinjate z uporabo piškotkov.